All-out..

Bila di musim exam ni, ramailah manusia yang akan all-out buat preparation untuk exam..

“alhamdulillah, aku dah buat all-out ni.. study dah, past year paper pun dah, group discussion pun dah.. skrang ni aku nk tawakkal je pada Allah.. dah penat dah, aku dh buat all-out”

inilah yang selalu kita dgr bila dah lepas exam.. alhamdulillah, inilah satu ciri muslim, sentiasa buat yang terbaik dalam setiap perkara yang dilakukan..

tapi jarang kita dgr perkataan begini..

“alhamdulillah, aku dah all-out dah ajak diorang masuk usrah.. blnja makan pun dah, ajak jalan pun dah, lawat umah diorang tiap2 hari pun dah, sume bnde la aku dah buat arini nk ajak diorang masuk usrah.. insyaAllah, belom mase nyer lagi.. tawakkal je la kat Allah, aku dah all-out ajak diorang arini..”

jarang kan?….

yang selalu kita dgr adalah…

“penat betol aku ajak mamat tuh.. byk sgt songeh die, malas aa aku nk ajak die dah.. mcm2 aku dah buat, tp die still xnak lagi.. xpe la, die xnak join usrah, apa aku bole buat.. hidayah kan milik Allah”..

slalu kan kita dgr..

x dinafikan yang hidayah milik Allah, tp betol ke kite all-out nk ajak orang kepada Allah? rasenye xde la se ‘all-out’ kite prepare untuk exam kan?

klo prepare nk exam tu, klo xpaham bace lagi, tny orang lagi, sampai la kita betol2 paham baru la kita puas hati kan? selagi xpaham tuh, selagi tu la kita akan all-out..

nape dakwah xmcm tu? selagi org xikot kita, selagi tu la kita xpuas hati.. kita buat je mcm2 yg bole ajak diorang sama2 masuk halaqah, seperti mana kita try all-out untuk bg kita paham..apa2 cara je la..

hurrmm.. satu lagi, jalan salah tafsir yang study tu xpenting untuk dakwah.. penting.. sgt2 penting.. tp berapa ramai yang fikir camtu sangat kan? yang slalu difikirkan, apa aku nk keje klo fail exam ni? gile uh, nnt kna hanta balik msia kang.. ape nk jawb depan JPA/MARA?petronas??

xpenah plak nk fikir.. ape akan jadi klo orng ni xkenal Allah.. ape aku nk jawab depan Allah nnt? jwb depan sponsor bole kelentong.. klo berani jawab depan Allah yng kita dah all-out untuk dakwah ini.. silakanlah… dgn sponsor takut sgt, dgn Allah??.. jawab sniri la ye..

sama2 muhasabah la yer waktu exam ni..

9 Responses to “All-out..”

  1. akuinginkesyurga Says:

    salam bro..
    betul ape yg bro ckp tue..
    begitulah manusia..
    termasuk sye sendiri..
    bile kita susah baru cari Allah
    bile kite senang kita lupe..
    inshaAllah sama2 ubah diri..
    nice entry…
    tertusuk disitu..

  2. good entry ..something to ponder upon

    jazakallah

  3. hawariyyin Says:

    salam..

    1stly.. jzkk sbb melawat blog ni..

    akuinginkesyurga,

    ade ms lagi insyaAllah.. kite ubah diri, bia slow tp kite cube dgn ikhlas..

    farahin,

    jzkk melawat di sini.. tazkirah untuk diri sebenarnya..

    wslm

  4. jersi ori Says:

    salam boh..
    kan dah kata update tiap2 hari skang ni;)
    btw nice entry akhi, tapi kdg2 terpikir jugak kala diri duk sibuk kejar mad’u, diri sendiri tercicir jauh dari rahmat dan ampunan allah..
    bimbang juga bila jauh sangat takut dah terpijak ke lembah kehinaan lantas dilaknat allah dan disumbat ke neraka jahannam..
    moga kita bsama2 mengetuai org2 ke syurga=)

  5. hawariyyin Says:

    jersi ori..

    haha.. mcm bunyi kutuk je.. tgh2 study, terfikir ttg diri sndiri la.. klo study hard, tp klo nk kerja syurga Allah, xde la struggle sgt.. moga bermanfaat untuk org lain same..

    xpe la.. lps ni update seminggu skali la.. dlu xupdate, kate xupdate.. dah update, kate kerap update sgt.. hehe

    btw, kawe dah ado jersi ori lo ni.. beli sbb diskaun kt jjb rituh.. hahaha..

    insyaALlah akhi, kitalah akan mengetuai org2 ke syurga.. amin!!

    jzkk akhi..

    wslm

  6. jersi ori x laku dah Says:

    hahaha
    makin hebat blog demo ni..
    mana gmbar2 yg nabil ambik tu boh;)

    hahaha
    xpolah jadi blog demo sore pon cukup dh
    bakpo lamo xupdate ni..update la boh=)

  7. salam..
    sebenarnye bkn ana nk komen kt post nie..
    cume nk jwb pertanyaan anta kt blog ana..
    video tue ana gune animoto..
    ana ade blog khas utk video2 bbrp xtvt di jpn.. jemput tgk link nie..
    http://cluewangman1.wordpress.com/

  8. slm ziarah…sedap baca tulisan hang…all da best exam..

  9. hawariyyin Says:

    salam..

    heerwan,

    jzkk ye.. ade update video.. gtau la ye.. hehe

    barber dunkirk,

    apa habaq?

    blog aku ni besa2 ja.. xmcm blog hang.. entry suma power2.. aku ni merapu ja dalam ni, dah xdak keja nk buat..

    neway, tq atas ziarah..

    wslm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: