Katanya..

Katanya cinta Allah,
Tapi terus dijunjungnya nafsu,
Bila susah dicarilah Allah,
Bila senang nafsulah tuhan.

Katanya kasih Nabi,
Tapi hidupnya untuk diri sendiri,
Pening Nabi fikirkan ummat,
Pening dia fikirkan perut.

Katanya percaya Al-quran,
Tapi bacanya jarang sekali,
Amalan apatah lagi,
Seingatnya hanya sebagai jampi.

Katanya mahu ke syurga,
Tapi temannya masih syaitan,
Namanya pun tak baca Quran,
Biarlah kata-katanya jadi harapan.

(mudah bila berkata-kata.. tp bila halangan datang,hilang semua itu.. iman itu bukan sekadar kata-kata tapi lebih kepada amalan.. [8:2-4] )

5 Responses to “Katanya..”

  1. akuinginkesyurga Says:

    jazakallah abg deris..
    tersentuh sgt
    kadang2 saya pon begitu
    mudah sgt tergelincir..
    mari sme2 kita ingat-mengingati..
    inshaAllah

  2. hawariyyin Says:

    waiyyak wahai adikku akuinginkesyurga..

    xmengapa, masih ade jalan untuk cinta Allah.. Allah slalu ckp dalam quran ‘aku suke org2 yg bertaubat’.. org2 yg bertaubat ni, mstila orang yg buat salah kan? tapi Allah masih suke org2 ni klo bertaubat.. pelik kan?

    sebenarnya.. Allah nk gtau kat kite, belum terlambat utk kite ni berubah.. insyaAllah..

    same2 nasihat la ye.. jzkk

    wslm

  3. ------=-------- Says:

    salam abg derih,

    terima kasih atas peringatan…
    doakan aku… tgh risau ni… amalan pun tah kemana…

    semoga berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat!!!

    Semoga “exit” exam dgn cemerlang

  4. ikhwah mung! Says:

    salam wrt wbt akhi,

    nice written. Good tazkirah!

    ana mohon ‘cilok’…moga ada manfaat.

    =)

  5. hawariyyin Says:

    salam..

    ——=——–,

    jzkk.. same2 doa insyaAllah.. doakan untuk exam jugak.. takut masa untuk join prog summer ni dipendekkan klo ade mslh ngn exam ni.. na’uzubillah..

    usaha2.. ko pun same.. all d best untuk final exam ni..

    ikhwah mung,

    sile la ‘cilok’.. xde mslh.. islam dan quran pun utk suma manusia.. apatah lagi tulisan yg buruk ini..

    dah beli tiket summer ke? jgn ckp xjadi k****n sudah ler.. hehe

    jzkk pd sume yg lawat..

    wslm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: