Archive for April, 2009

All-out..

Posted in Uncategorized on April 30, 2009 by hawariyyin

Bila di musim exam ni, ramailah manusia yang akan all-out buat preparation untuk exam..

“alhamdulillah, aku dah buat all-out ni.. study dah, past year paper pun dah, group discussion pun dah.. skrang ni aku nk tawakkal je pada Allah.. dah penat dah, aku dh buat all-out”

inilah yang selalu kita dgr bila dah lepas exam.. alhamdulillah, inilah satu ciri muslim, sentiasa buat yang terbaik dalam setiap perkara yang dilakukan..

tapi jarang kita dgr perkataan begini..

“alhamdulillah, aku dah all-out dah ajak diorang masuk usrah.. blnja makan pun dah, ajak jalan pun dah, lawat umah diorang tiap2 hari pun dah, sume bnde la aku dah buat arini nk ajak diorang masuk usrah.. insyaAllah, belom mase nyer lagi.. tawakkal je la kat Allah, aku dah all-out ajak diorang arini..”

jarang kan?….

yang selalu kita dgr adalah…

“penat betol aku ajak mamat tuh.. byk sgt songeh die, malas aa aku nk ajak die dah.. mcm2 aku dah buat, tp die still xnak lagi.. xpe la, die xnak join usrah, apa aku bole buat.. hidayah kan milik Allah”..

slalu kan kita dgr..

x dinafikan yang hidayah milik Allah, tp betol ke kite all-out nk ajak orang kepada Allah? rasenye xde la se ‘all-out’ kite prepare untuk exam kan?

klo prepare nk exam tu, klo xpaham bace lagi, tny orang lagi, sampai la kita betol2 paham baru la kita puas hati kan? selagi xpaham tuh, selagi tu la kita akan all-out..

nape dakwah xmcm tu? selagi org xikot kita, selagi tu la kita xpuas hati.. kita buat je mcm2 yg bole ajak diorang sama2 masuk halaqah, seperti mana kita try all-out untuk bg kita paham..apa2 cara je la..

hurrmm.. satu lagi, jalan salah tafsir yang study tu xpenting untuk dakwah.. penting.. sgt2 penting.. tp berapa ramai yang fikir camtu sangat kan? yang slalu difikirkan, apa aku nk keje klo fail exam ni? gile uh, nnt kna hanta balik msia kang.. ape nk jawb depan JPA/MARA?petronas??

xpenah plak nk fikir.. ape akan jadi klo orng ni xkenal Allah.. ape aku nk jawab depan Allah nnt? jwb depan sponsor bole kelentong.. klo berani jawab depan Allah yng kita dah all-out untuk dakwah ini.. silakanlah… dgn sponsor takut sgt, dgn Allah??.. jawab sniri la ye..

sama2 muhasabah la yer waktu exam ni..

Advertisements

Katanya..

Posted in Uncategorized on April 28, 2009 by hawariyyin

Katanya cinta Allah,
Tapi terus dijunjungnya nafsu,
Bila susah dicarilah Allah,
Bila senang nafsulah tuhan.

Katanya kasih Nabi,
Tapi hidupnya untuk diri sendiri,
Pening Nabi fikirkan ummat,
Pening dia fikirkan perut.

Katanya percaya Al-quran,
Tapi bacanya jarang sekali,
Amalan apatah lagi,
Seingatnya hanya sebagai jampi.

Katanya mahu ke syurga,
Tapi temannya masih syaitan,
Namanya pun tak baca Quran,
Biarlah kata-katanya jadi harapan.

(mudah bila berkata-kata.. tp bila halangan datang,hilang semua itu.. iman itu bukan sekadar kata-kata tapi lebih kepada amalan.. [8:2-4] )

si bangga

Posted in Uncategorized on April 27, 2009 by hawariyyin

Berlarian ke sini,
Berkejaran ke sana,
Berterbangan ke merata,
Letih, tetapi kosong belaka.

Tampak hebat di dunia,
Disebut namanya di merata,
Walhal di langit dikutuk hina,
Kerana memang dunia dicarinya.

Mungkin bermula kerana Yang Esa,
Namun hujungnya mencari nama,
Rosak punah peluh dan derita,
Yang tinggal untuknya adalah dosa.

Lesap sudah hak Pencipta,
Kerana diberi kepada manusia,
Tinggallah hanya neraka buatnya,
Hak hakiki untuk si bangga.

(astaghfirullah.. terkadang risau, adakah segala amalan ini untuk manusia? ataupun ikhlas kerana Allah SWT? jika kerana Allah, tidak erti bangga, mencari nama, kerana hanya redha dan ganjaran Allah dicari selamanya.. moga semua kader2 dakwah sentiasa memperbaharui niat kerana, rosaklah amalan dan letihnya tika nama dan bangga yang dicari..muhasabah buat semua)

Sujud Kemerdekaan

Posted in Uncategorized on April 24, 2009 by hawariyyin

Sujud itu menundukkan dahi,

Tetapi memuliakan muslim yg bertakbir dan bertasbih kepadaNya

Si jahil menyangkakannya belenggu ke atas hamba

Tetapi sujudlah yang memusnahkan segala belenggu

Di dalam kemuliaan sujud, semua akan tunduk kepada muslim yang sujud

Seluruh alam takut kepada kata-kata dan perbuatannya

Wajah dan seluruh anggotanya diletakkan di bumi

Tetapi dia menggoncangkan gunung ganang

Meruntuhkan syirik dan waswas dalam diri si jahil

Tetapi membangunkan seluruh generasi dalam ketenangan

Kerana pada hati ada perjalanan yang menundukkan bumi

Lantaran kehebatan dan kebesaranNya

Sujud kepada Allah dan mengesakanNya, lalu mantap dan kuat

Terhapuslah setiap penzalim yang sombong

Barangsiapa yang menghayati sujud ini

Dia menikmati kepimpinan dan ketuanan

Di muka bumi

Dengan keagungannya, rahmat dan keindahannya.

[AL-USTAZ ABDUL WAHAB AZZAM]
-dipetik dr muntalaq, bab yang ke-2

Bila?

Posted in Uncategorized on April 15, 2009 by hawariyyin

Masih berdarah luka semalam,
Pedih masih menghiris,
Masih kekal dalam ingatan,
Bilakah akan sembuh?

Belum sembuh luka semalam,
Sudah tampak sinar harapan,
Kubalut luka dan terus berjalan,
Bila akan tiba di hujung jalan?

(28:4-6)

Formula Mengubah Dunia

Posted in Uncategorized on April 1, 2009 by hawariyyin

Jika Einstein berjaya menemui nuclear yang diakui dunia hebat kuasa dan impaknya satu ketika dahulu. Namun, dunia umumnya dan orang islam khususnya dalam tidak sedar telah melupai kuasa paling hebat di dunia ini, kuasa iman dan takwa. Sejarah panjang golongan Assabiqun Alawwalun seharusnya mampu menjadi bukti atas kebenaran ini.

Bulan mac merupakan tahun kelima ulang tahun kesyahidan As-Syahid Ahmad Yasin, seorang yang cacat, berkerusi roda, mengidap pelbagai penyakit, hanya seorang guru sekolah, miskin, rabun dan segala macam kekurangan yang ada pada manusia normal seperti kita.

Jadi, benarlah kata-kata masyhur Umar Al-Khattab;

“Kami adalah kaum dimuliakan kerana Islam dan barangsiapa mencari kemulian selain Islam, pasti Allah akan menghinanya”

Jika dilihat dari logika manusia, sudah pasti, tidak ada apa yang mampu dilakukan oleh si cacat ini. Namun, si cacat inilah juga yang telah berjaya menggerunkan dunia. Menggerunkan Amerika, pemegang tamadun dunia di abad 21 ini. Menggerunkan Israel, pencorak kepada perjalanan dunia abad 21. Menggerunkan sekutu-sekutu US dan Isreal, seperti UK, France dan lain-lain negara.

Kesyahidan si cacat ini, tidak langsung menjadi titik kelemahan kepada HAMAS , sebaliknya HAMAS terus utuh di hati rakyat palestin dan rakyat dunia. Kesan yang diberi oleh si cacat ini masih di rasai sehingga ke hari ini.

Hebatkan kekuatan ini? Berbekalkan hanya kekuatan iman ini sahaja,As-syahid berjaya mengalahkan US dan Israel, atau dengan kata lain berjaya mengalahkan dunia. Kekuatan mana lebih hebat? Nuclear atau iman? Perlawanan antara individu dan dunia, tapi kemenangan berpihak kepada individu. Anda fikir sendir, mana yang lebih hebat.

Malulah anda pada diri sendiri, kita manusia yang Allah telah beri segala kelebihan, tapi tidak mampu mengubah diri sendiri, apatah lagi mengubah dunia seperti yang as-syahid lakukan. Malu.

Kekuatan yang ada pada As-syahid bukanlah terbit begitu sahaja,seperti satu kitaran ala mini. Tetapi “potential energy” yang ada dalam diri setiap manusia ini telah digilap dengan tarbiyyah menggunakan manhaj yang telah ditinggalkan oleh baginda SAW. Sehinggakan “potential energy” yang ada dalam diri as-syahid telah berjaya di “amplify” dan dikeluarkan dalam bilangan yang banyak dan berterusan. Inilah ramuan kepada kehebatan tenaga ini. Tenaga yang terbit atas desakan iman

“Dialah yang mengutuskan rasul yang buta huruf dari kalangan kamu, yang membacakan kepada mereka ayat-ayatNya, dan yang membersihkan jiwa-jiwa mereka, dan yang mengajarkan mereka Kitab dan Hikmah (sunnah), sesungguhnya kamu sebelum ini berada dalam kesesatan yang nyata” (62:2)

Inilah formula kehebatan manusia sejak dari dahulu lagi, tarbiyyah. Umar Al-khattab juga telah di “transform” menggunakan formula ini. Jika sebelum islam, seorang yang tiada misi dan tujuan hidup. Tetapi islam datang mengangkat martabat Umar sehingga menjadi khalifah kepada dunia Islam yang menawan Rom dan Parsi. Banyak lagi sahabat yang hebat lahir dari formula tarbiyyah ini.

“potential energy” + tarbiyyah —-> iman + “amplified energy”

Manakah formula yang lebih hebat? Einstein atau formula tarbiyyah ini? fikirlah sendiri..