tarbiyyah dzatiyyah

“naqib aku ni.. ape la.. macam tak nak buat usrah je”

“tak mantap la naqib aku nih.. ko tak ape la, naqib mantap..”

“bila entah naqib aku nak buat qiyam jamie nih..”

Bermacam-macam lagi yang aku pernah dengar, mungkin sebahagiannya pernah terbit dari mulut sendiri. Tapi semuanya membawa maksud yang sama, mengenai naqib yang kurang hebat, kurang tersusun, kurang serba-serbi, semacamlah naqib itu bukan manusia biasa.

Semua orang mengimpikan naqib sehebat rasululullah SAW, atau sehebat sahabat2 RA, mungkin juga sehebat syeikhul tarbiyyah, imam assyahid hasan albanna atau ust rahmat Abdullah, paling tidak pun sehebat ustaz ataupun akh yang mampu mengeluarkan dalil dari quran mahupun sunnah secara spontan. Tidak salah untuk mengimpikan yang terbaik untuk diri sendiri dan ummah. Tetapi hakikat dan kenyataannya, bukanlah semua manusia akan mendapat peluang yang sama.

Mengapa letakkan harapan yang tinggi kepada orang lain? Mengapa tidak letakkan harapan yang tinggi itu pada diri sendiri? Kerana kita tidak boleh mengharap semua datang dari orang lain, tetapi kita boleh mengharap semua datang dari diri sendiri. Apa yang lebih penting di dalam tarbiyyah ini adalah kemahuan dan keinginan yang tinggi dari diri sendiri, lebih tinggi dari si naqib dan sesiapa sahaja. Mana mungkin perubahan mampu berlaku jika keinginan yang tinggi hanya datang dari si naqib, tetapi anak usrah sekadar acuh tak acuh dalam membentuk diri.

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehinggalah mereka mengubah apa yang ada dalam diri sendiri..” (13:11)

Inilah apa yang dipanggil tarbiyyah dzatiyyah, di mana kita menjadi lebih pro aktif di dalam dakwah dan tarbiyyah melebihi kemahuan dan keinginan naqib/ah kita.

Perubahan ke arah islam, adalah perubahan yang bermula dari keinginan, disusuli dengan persediaan dan tindakan.

“dan mereka yang berjihad di jalan Kami, nescaya Kami akan tunjukkan mereka jalan-jalan Kami..”
(29:69)

“mimpi semalam adalah kenyataan hari ini,
mimpi hari ini adalah kenyataan hari esok”
-Imam As-Syahid Hasanul Banna-

Dan perubahan yang paling besar adalah perubahan di dalam hati, bertepatan dengan sabda junjungan tercinta SAW

“ ada segumpal darah di dalam jasad manusia. Jika baik (darah tersebut), baiklah jasad keseluruhannya. Jika fasad (darah tersebut), fasadlah jasad keseluruhannya. Itulah qalb(hati)”
(Bukahri dan Muslim)

Pada masa yang sama naqib juga,tidaklah boleh lepaskan tangan, mengharapkan anak usrah memanjat bukit dakwah ini keseorangan. Baginda SAW juga ditarbiyyah Allah, Baginda SAW juga adalah naqib agung, mengapa tidak mahu mencontohi, mana mungkin kita mahu berlepas tangan.

“katakanlah (Muhammad); ‘jika kamu mencintai Allah,ikutlah aku’…” (3:31)

Kisah hud2 dan nabi sulaiman patut dijadikan contoh, samada naqib baik pun anak2 usrah. Nabi sulaiman(naqib) begitu mengambil berat ttg hud2(anak usrah), tetapi hud2 tidak hanyya menunggu arahan dr nabi sulaiman. Kisah ni boleh diteliti dan dihayati di dalam suroh An-Naml:20-22..

Moga usrah menjadi medan kita berkasih-sayang dan mendidik jiwa ke arah mengejar keredhaan Allah kerana masa yang kita ada sudah suntuk, maut bila-bila saja menghampiri kita. Buat kader2 dakwah, moga perkataan maut mampu menggetarkan dan membersihkan jiwa kita, jika belum, usrahlah medan kita..

wslm..

(susah untuk ikhlaskan niat, tetapi itu adalah perlu kerana aku hanya hamba,bukan Maha Pencipta)

6 Responses to “tarbiyyah dzatiyyah”

  1. abu hanzhalah Says:

    smart !!…jzkk😉

  2. yerp.. nice ingatan…
    jzzk… ^_^

  3. sirrulhusna Says:

    ana mntk izin link blog ni ke blog ana boleh?

    indeed ..tarbiyah dzatiyah amat penting as a daie..
    how to do it?
    -muhasabah diri tiap hari(kira kebajikan&kejahatan yang telah dilakukan)
    -taubat dari segala dosa
    -kerjakan amalan yg leh tmbhkan iman..sebabnye..bende2 nilah bukti ketaatan&kesungguhan&keikhlasa kite untuk berubah
    -perhatikan akhlak kita
    libatkan diri dlm dkwah
    -mujahadah
    -berdoa dengan jujur pd Allah

    lain2..tmbh sendiri..^^…wallahua’lam

  4. hawariyyin Says:

    wslm…

    sile2.. no copyright.. tp klo bole ana nk jugak melawat ke blog nta/nti..

  5. Lawat juga ke blog ana. Jangan lupa kita share everything about dakwah tarbiyah ..

  6. hawariyyin Says:

    jazakallah akhi.. insyaAllah, dakwah ini pemberian Allah dan ia milik seluruh manusia..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: